back to top
luni, mai 20, 2024
More

  Talentul pictorițelor Românece în secolul XX

  O privire asupra artei și societății

  Secolul XX a fost un secol plin de schimbări și provocări pentru arta și societatea românească. Pe fondul transformărilor sociale și economice, în arta românească se petrece o reevaluare a formelor estetice, a culorilor și a mijloacelor de exprimare artistică. Impresionismul ce revoluționează sfârșitul de secol XIX este cel ce pune bazele noilor curente artistice și culturale ale secolului XX: fauvimsul, cubimsul, expresionismul, dadaismul, suprarealismul, suprematismul, expresionismul abstract, arta pop, op arta sau arta optică, minimalismul și nu în ultimul rând postmodernismul. Artiștii devin experimentaliști inovatori și conceptualiști ce introduc noțiunea de ‘artă ca idee’.

  În acest context, pictorițele românece își fac loc și își afirmă personalitatea artistică, contribuind la dezvoltarea și diversificarea artei românești. Ele se remarcă prin talent, originalitate, sensibilitate și curaj, explorând diferite teme, genuri și stiluri, de la peisaj, portret, natură statică, compoziție, până la abstract, simbolism, suprarealism, expresionism, etc. Ele se inspiră din realitatea înconjurătoare, din natură, din istorie, din mitologie, din vis, din fantezie, din emoții, din idei. Ele se exprimă prin culoare, formă, linie, lumină, umbre, textură, spațiu, mișcare, simbol, metaforă, etc. Ele se confruntă cu dificultăți, prejudecăți, cenzură, dar și cu recunoaștere, apreciere, succes. Ele se implică în viața artistică și culturală, participând la expoziții, saloane, bienale, simpozioane, grupuri, asociații, reviste, etc. Ele se formează în țară sau în străinătate, la școli, academii, ateliere, sub îndrumarea unor maeștri sau în mod autodidact. Ele se influențează reciproc, se încurajează, se susțin, se prietenesc, se asociază, se diferențiază, se opun, se concurează. Ele se integrează în contextul artistic internațional, dar și în cel național, regional, local. Ele se identifică cu o epocă, o generație, o mișcare, o tendință, dar și cu o individualitate, o originalitate, o viziune proprie.

  Printre cele mai reprezentative și cunoscute pictorițe românece ale secolului XX se numără:

  Rodica Maniu Mützner (1892-1958), o pictoriță de mare rafinament, care a studiat la Paris și a expus la Veneția și Barcelona. A pictat peisaje, portrete, naturi statice, scene orientale, într-un stil impresionist, cu accente expresioniste și simboliste.

  Autoportret

  Micaela Eleutheriade (1900-1982), o pictoriță de mare sensibilitate, care a studiat la București și a obținut Premiul Salonului Oficial. A pictat peisaje, portrete, naturi statice, într-un stil postimpresionist, cu accente moderniste și decorative.

  Micaela Eleutheriade

  Nina Arbore (1889-1942), o pictoriță de mare originalitate, care a studiat la Iași și a expus la București și Paris. A pictat peisaje, portrete, naturi statice, scene populare, într-un stil expresionist, cu accente naive și folclorice.

  Autoportret 1937

  Cornelia Baba (1906-1997), o pictoriță de mare prestigiu, care a studiat la București și a fost profesor la Institutul de Arte Frumoase. A pictat portrete, peisaje, naturi statice, scene istorice, într-un stil realist, cu accente expresioniste și psihologice.

  Autoportret

  Margareta Sterian (1905-1992), o pictoriță de mare versatilitate, care a studiat la București și a fost profesor la Institutul de Arte Frumoase. A pictat peisaje, portrete, naturi statice, compoziții, într-un stil modernist, cu accente abstracte și geometrice.

  Autoportret

  Natalia Dumitresco (1915-1997), o pictoriță de mare notorietate, care a studiat la București și s-a stabilit la Paris. A pictat peisaje, portrete, naturi statice, compoziții, într-un stil abstract, cu accente cromatice și ritmice.

  Natalia Dumitresco

  Magdalena Rădulescu (1902-1983), o pictoriță de mare originalitate, care a studiat la București și s-a stabilit la Paris. A pictat peisaje, portrete, naturi statice, compoziții, într-un stil suprarealist, cu accente fantastice și onirice.

  Magdalena Rădulescu

  Acestea sunt doar câteva dintre pictorițele românece care au marcat secolul XX, dar lista ar putea continua cu multe alte nume, cum ar fi: Cecilia Cuțescu-Storck, Elena Popea, Olga Greceanu, Alice Halpert, Florica Prevenda, Lucia Demetrius, Herta Müller, Elena Ciucurencu, Margareta Nădejde, Hortensia Papadat-Bengescu, etc. Toate aceste pictorițe au contribuit la îmbogățirea și diversificarea artei și culturii românești, prin creațiile lor de o mare valoare artistică și umană.

  Pictoriițele românece din secolul XX au adus un aport semnificativ la dezvoltarea artei și au creat opere de artă remarcabile. Stilurile și tehnica lor unică au inspirat și au influențat lumea artistică, iar capodoperele lor au fost recunoscute și apreciate la nivel internațional.

  Este important să recunoaștem și să apreciem talentul și moștenirea acestor pictorițe românece. Prin promovarea și susținerea artei românești, putem asigura conservarea și aprecierea moștenirii lor pentru generațiile viitoare. Să apreciem și să ne bucurăm de capodoperele lor, deoarece ele reflectă frumusețea și creativitatea umană în cel mai autentic mod posibil.

  Sursa: wikipedia.org

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img