back to top
luni, mai 20, 2024
More

  Știai că existau femei pirați?

  Când ne gândim la pirați, ne imaginăm adesea bărbați

  Pirații nu au fost doar bărbați, ci și femei care au sfidat convențiile sociale și au devenit celebre prin curaj, inteligență și farmec. Aceste femei pirați au fost numite și pirații dragostei, deoarece au avut relații romantice sau sexuale cu alți pirați, cu marinari sau cu prizonieri. Iată cinci dintre cele mai renumite femei pirați din istorie:

  1. Anne Bonny

  Anne Bonny (irlandeză, 1697 – 1782) a fost una dintre cele mai faimoase femei pirați din Caraibe, care a acționat în secolul al XVIII-lea, în timpul epocii de aur a pirateriei. Anne s-a născut în Irlanda, dintr-o relație adulterină între un avocat și o servitoare. Tatăl ei a recunoscut-o și a luat-o cu el în America, unde a devenit un prosper comerciant. Anne nu s-a mulțumit cu viața plictisitoare și respectabilă pe care o ducea și a dezvoltat un spirit rebel și aventuros. La 16 ani, s-a căsătorit cu un marinar sărac, James Bonny, împotriva voinței tatălui ei, care i-a dezmoștenit. Cuplul s-a mutat în Nassau, Bahamas, care era un refugiu pentru pirați și unde Anne a intrat în contact cu lumea lor.

  Anne nu era mulțumită nici de căsnicia ei, deoarece James Bonny a devenit un informator al guvernatorului, care încerca să reprime pirateria. Anne a început să frecventeze tavernele și să aibă aventuri cu alți bărbați, printre care și celebrul pirat Jack Rackham, cunoscut și ca Calico Jack, datorită hainelor colorate pe care le purta. Anne s-a îndrăgostit de Jack și a fugit cu el pe corabia sa, devenind o pirat temută și respectată. Anne se lupta alături de Jack și de echipajul său, folosind pistoale, săbii și cuțite. Ea era cunoscută pentru curajul, inteligența și cruzimea ei. Anne nu se ferea să ucidă sau să tortureze pe cei care îi stăteau în cale sau care o subestimau pentru că era femeie.

  Anne a avut o relație strânsă și cu o altă femeie pirat, Mary Read, care se deghiza în bărbat pentru a se infiltra în lumea pirateriei. Cele două au devenit prietene și aliate, luptând împreună și apărându-se reciproc. Anne și Mary au fost capturate împreună cu Jack și cu restul echipajului în 1720, de către o navă trimisă de guvernator. Jack și ceilalți bărbați au fost spânzurați pentru piraterie, dar Anne și Mary au scăpat de pedeapsa capitală, invocând că erau însărcinate. Nu se știe cu siguranță ce s-a întâmplat cu Anne după aceea, dar se spune că tatăl ei a răscumpărat-o și a adus-o înapoi în America, unde s-a recăsătorit și a trăit până la bătrânețe. Ultimul lucru pe care i l-a spus Anne lui Jack, înainte de execuția lui, a fost: „Dacă te-ai fi luptat ca un bărbat, nu ai fi murit ca un câine”.

  2. Ching Shih

  femei pirati

  Ching Shih (chinezoaică, 1775 – 1844) a fost probabil cea mai puternică și mai de succes femeie pirat din istorie, care a condus o flotă de peste 300 de nave și peste 20.000 de pirați în Marea Chinei de Sud, la începutul secolului al XIX-lea. Ching Shih s-a născut într-o familie săracă din provincia Guangdong și a lucrat ca prostituată într-un bordel din Canton. În 1801, a fost răpită de piratul Zheng Yi, care era liderul unei confederații de bande de pirați numite „Pavilionul Roșu”. Zheng Yi a fost impresionat de frumusețea și inteligența ei și i-a propus să se căsătorească cu el. Ching Shih a acceptat, cu condiția să împartă puterea și averea cu el. Astfel, Ching Shih a devenit partenera lui Zheng Yi în afacerile și aventurile de piraterie.

  Ching Shih și Zheng Yi au extins și consolidat confederația Pavilionul Roșu, recrutând noi membri, capturând noi nave și stabilind alianțe cu alte bande de pirați sau cu oficiali corupți. Ei au jefuit și atacat nave comerciale, militare sau de pescuit, aparținând atât Chinei, cât și altor țări, precum Marea Britanie, Portugalia sau Olanda. Ei au impus și taxe și tributuri celor care navigau sau trăiau pe coasta Mării Chinei de Sud, devenind stăpânii necontestati ai regiunii. Ching Shih a avut un rol important în organizarea și administrarea confederației, impunând reguli stricte și severe pentru pirații săi, cum ar fi:

  • Nimeni nu avea voie să se abată de la planul convenit de lideri.
  • Nimeni nu avea voie să fure din prada comună sau să ascundă bunuri personale.
  • Nimeni nu avea voie să violeze sau să maltrateze femeile capturate.
  • Nimeni nu avea voie să părăsească confederația fără permisiune.
  • Cei care încălcau aceste reguli erau pedepsiți cu bătaia, tăierea urechilor, abandonarea pe o insulă pustie sau chiar moartea.

  În 1807, Zheng Yi a murit într-o furtună, lăsându-i lui Ching Shih conducerea întregii confederații. Ching Shih a reușit să își păstreze autoritatea și să își extindă influența, devenind cea mai temută femeie pirat din istorie. Ea a încheiat o relație cu unul dintre locotenenții ei, Cheung Po Tsai, cu care a adoptat un fiu. Împreună, ei au rezistat tuturor încercărilor guvernului chinez și ale puterilor străine de a-i înfrânge sau de a-i cumpăra.

  3. Grace O’Malley

  Grace O’Malley (irlandeză, 1530 – 1603) a fost o nobilă și o căpetenie de pirați din Irlanda, care a condus o flotă de nave și o armată de oameni, luptând împotriva dominației engleze. Grace a moștenit titlul și averea tatălui ei, care era un lider respectat al clanului O’Malley. Grace a fost o femeie independentă și curajoasă, care a navigat, a făcut comerț, a jefuit și a atacat navele și forturile engleze. A fost capturată de mai multe ori, dar a reușit să scape sau să negocieze eliberarea ei. A avut patru copii din două căsătorii și a fost implicată în mai multe conflicte politice și familiale. A devenit celebră pentru întâlnirea pe care a avut-o cu regina Elisabeta I a Angliei, cu care a discutat de la egal la egal și a obținut anumite concesii pentru ea și pentru poporul ei.

  4. Jeanne de Clisson

  Jeanne de Clisson (franceză, 1300 – 1359) a fost o nobilă și o pirată din Franța, care a jurat răzbunare împotriva regelui Filip al VI-lea al Franței, care i-a executat soțul pe nedrept, acuzându-l de trădare. Jeanne a vândut averea și pământurile ei și a cumpărat trei nave de război, pe care le-a vopsit în negru și le-a numit „Flota Neagră”. Ea a atacat și a distrus navele franceze din Canalul Mânecii, decapitând pe toți cei pe care îi captura, cu excepția unuia, căruia îi dădea drumul să ducă vestea la rege. Jeanne a fost aliată cu englezii în timpul Războiului de 100 de Ani și a fost poreclită „Leona din Bretania”. După 13 ani de piraterie, s-a retras în Anglia, unde s-a recăsătorit cu un nobil englez și a trăit până la 59 de ani.

  5. Sayyida al Hurra

  Sayyida al Hurra (arabă, 1485 – 1561) a fost o regină și o pirată din Maroc, care a condus orașul Tetouan și a colaborat cu celebrul pirat Barbarossa pentru a ataca navele spaniole și portugheze din Marea Mediterană. Sayyida s-a născut într-o familie nobilă din Granada, dar a fost nevoită să fugă în Maroc, după cucerirea orașului de către spanioli. Acolo, s-a căsătorit cu regele Wattasid al Marocului și a devenit regina orașului Tetouan. După moartea soțului ei, a refuzat să se recăsătorească și a rămas singura femeie care a deținut titlul de al Hurra („regină” în arabă). Sayyida a organizat o flotă de nave și a atacat navele creștine, ca o formă de răzbunare și de rezistență împotriva invaziei lor. A fost aliată cu sultanul otoman Suleiman Magnificul și cu piratul Barbarossa, cu care a împărțit prada și prizonierii. A domnit peste Tetouan timp de 30 de ani, până când a fost detronată de fiul ei.

  Acestea sunt cinci dintre cele mai renumite femei pirați din istorie, care au demonstrat că nu doar bărbații au fost capabili de aventuri și fapte eroice pe mare. Aceste femei au sfidat normele sociale și au devenit pirații dragostei, inspirând respect, teamă și admirație.

  Sursa: happy tv

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.
  1. Mi-a plăcut să aflu despre viața și personalitatea acestor femei, care au sfidat normele sociale și au devenit pirații dragostei, inspirând respect, teamă și admirație

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img