back to top
joi, mai 16, 2024
More

  Sofia Ionescu Ogrezeanu: Pioniera neurochirurgiei romanesti si mondiale

  Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a născut la 25 aprilie 1920, în Fălticeni, Suceava, într-o familie de intelectuali. A fost pasionată de medicină încă de mică, fiind influențată de tatăl unui prieten, care era medic. A urmat studii de medicină la București, unde a obținut doctoratul în 1945, cu o teză despre tumori cerebrale.

  Cariera ei a fost marcată de numeroase realizări științifice, dar și de curaj și umanitate. A fost prima femeie neurochirurg din România și una dintre primele din lume, fiind certificată ca atare în 2005, la Congresul Mondial de Neurochirurgie din Maroc. A fost, de asemenea, membră a echipei de aur a neurochirurgiei românești, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești, și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea neurochirurgiei în țară.

  Rolul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

  Sofia Ionescu-Ogrezeanu a jucat un rol important în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când România a fost implicată în conflictul armat. Sofia a fost voluntară în spitalele de campanie, unde a efectuat numeroase intervenții chirurgicale, în special pe răniții de la cap. A fost supranumită “Îngerul răniților”, pentru că se ocupa cu multă grijă și dăruire de pacienții ei. A fost, de asemenea, un simbol al rezistenței și al patriotismului românesc, în fața bombardamentelor și a ocupației străine.

  În 1944, Sofia a făcut istorie, când a fost nevoită să efectueze o operație de urgență pe creier, pe un băiat rănit în urma unui bombardament. A fost prima femeie care a realizat o astfel de operație, salvându-i viața copilului. “Această operație – va mărturisi Sofia Ionescu – mi-a decis viața pentru 47 de ani înainte, cât am stat în neurochirurgie, și mi-a adus-o la 180 de grade față de ceea ce îmi propusesem eu, o viață liniștită de medic internist în orașul meu natal, Fălticeni”.

  Activitatea profesională după război

  După război, Sofia Ionescu-Ogrezeanu și-a continuat activitatea de neurochirurg la Spitalul nr. 9 din București, unde a format o echipă de excepție cu mentorul ei, prof. dr. Dimitrie Bagdasar, și cu soțul ei, dr. Ionel Ionescu, cu care s-a căsătorit în 1945 și cu care a avut doi copii. Sofia a participat la numeroase congrese și conferințe internaționale de neurochirurgie, unde a prezentat rezultatele cercetărilor sale. A publicat peste 100 de lucrări științifice, dintre care unele au fost traduse în mai multe limbi străine. A fost recunoscută și apreciată la nivel internațional pentru contribuția ei la progresul neurochirurgiei.

  Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost, de asemenea, o inovatoare în domeniul neurochirurgiei, fiind cea care a introdus noi tehnici și metode de diagnostic și tratament. A fost prima care a folosit electroencefalografia în România, în 1947, pentru a studia activitatea cerebrală a pacienților. A fost, de asemenea, prima care a folosit microscopul operator în neurochirurgie, în 1962, pentru a îmbunătăți precizia și siguranța operațiilor. A fost, de asemenea, prima care a folosit laserul în neurochirurgie, în 1974, pentru a trata anumite afecțiuni cerebrale.

  Sofia Ionescu-Ogrezeanu a murit la 21 martie 2008, la București, la vârsta de 88 de ani, lăsând în urmă o moștenire impresionantă pentru neurochirurgia românească și mondială. A fost considerată una dintre cele mai importante femei din istoria României și o pionieră a neurochirurgiei. A fost o femeie de excepție, care a combinat talentul, inteligența, pasiunea, curajul și umanitatea în slujba medicinei și a pacienților. A fost o sursă de inspirație și admirație pentru generațiile actuale și viitoare de medici, cercetători, inventatori și inovatori. A fost o personalitate care a marcat istoria, știința și societatea românească.

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.
  1. Sofia Ionescu-Ogrezeanu este o sursă de inspirație profundă. Povestea ei ca pionieră a neurochirurgiei românești și mondiale, precum și contribuțiile sale inovatoare în domeniu, sunt un testament al curajului, inteligenței și umanității. Un omagiu adus unei personalități remarcabile care a marcat istoria medicinei.

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img