back to top
luni, mai 20, 2024
More

  Stiai ca exista o insula unde traiesc doar femei?

  Îți poți imagina o lume fără bărbați, unde femeile sunt libere să își trăiască viața după propriile reguli și dorințe? Ei bine, o astfel de lume există, și se numește Umoja. Umoja este o insulă situată în Kenya, pe malul râului Ewaso Nyiro, lângă rezervația naturală Samburu. Aici, trăiesc aproximativ 40 de femei și copiii lor, fără niciun bărbat în preajmă. Umoja înseamnă „unitate” în limba swahili, și este un simbol al feminismului african și al emancipării femeilor.

  insula de femei

  Cum a luat naștere Umoja?

  Umoja a fost fondată în 1990 de Rebecca Lolosoli, o femeie din tribul Samburu, care a fost victima violenței domestice și a mutilării genitale feminine (MGF). MGF este o practică tradițională care presupune tăierea parțială sau totală a organelor genitale externe ale fetițelor și femeilor, fără niciun motiv medical. MGF este considerată o încălcare a drepturilor omului și are efecte negative asupra sănătății fizice și psihice ale femeilor.

  Rebecca a fost supusă MGF când avea 13 ani, și a fost forțată să se căsătorească cu un bărbat mult mai în vârstă. Ea a suferit ani de zile de abuzuri și violențe din partea soțului și a familiei lui. Când a îndrăznit să vorbească împotriva MGF și a altor nedreptăți suferite de femei, a fost bătută și alungată din comunitatea ei. Atunci, ea a decis să creeze un loc unde femeile să se simtă în siguranță și respectate.

  Rebecca a reușit să convingă alte femei care au avut experiențe similare să se alăture ei. Astfel, a luat naștere Umoja, o insulă unde femeile au drepturi egale cu bărbații, unde nu există violență, discriminare sau opresiune, unde femeile își pot educa și crește copiii în pace și armonie.

  Cum trăiesc femeile din Umoja?

  Femeile din Umoja trăiesc în case construite din lut și crengi, înconjurate de un gard de spini, pentru a se proteja de animalele sălbatice și de eventualii intruși. Femeile își împart sarcinile casnice, precum gătitul, spălatul, curățenia și îngrijirea copiilor. Ele se ocupă și de agricultură, cultivând porumb, fasole, cartofi și legume. Ele cresc și animale, precum capre, oi și găini.

  Femeile din Umoja își câștigă și venituri din turism și artizanat. Ele primesc vizitatori din întreaga lume, care sunt curioși să afle mai multe despre viața și cultura lor. Ele le oferă cazare, mâncare și ghidaj. Ele le vând și bijuterii și obiecte decorative, pe care le confecționează din mărgele colorate, piele și lemn. Femeile își folosesc banii pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață, pentru a-și plăti taxele școlare și medicale și pentru a sprijini alte femei din comunitățile învecinate.

  Femeile din Umoja au și o școală, unde copiii lor învață să citească, să scrie și să socotească. Ele au și un dispensar, unde primesc îngrijire medicală de bază. Ele au și un centru comunitar, unde se întâlnesc, discută și iau decizii. Ele au și un sistem juridic, unde rezolvă conflictele și aplică sancțiuni. Ele au și o cultură proprie, unde păstrează și promovează tradițiile și valorile lor.

  Ce înseamnă Umoja pentru femeile din Kenya și din lume?

  Umoja este mai mult decât o insulă, este o mișcare socială și un model de inspirație pentru femeile din Kenya și din lume. Umoja demonstrează că femeile pot fi independente, puternice, solidare și fericite, fără a depinde de bărbați sau de societate. Umoja arată că femeile pot lupta împotriva violenței, a sărăciei, a analfabetismului și a altor probleme care le afectează viața. Umoja reprezintă o speranță și o viziune pentru un viitor mai bun, unde femeile sunt respectate, protejate și împuternicite.

  Surse: Longevity LIVE
  globalcitizen.org
  heleninwonderlust.co.uk

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img