back to top
luni, mai 20, 2024
More

  Cum a ajuns Ioana Ciolacu de la arhitectură la modă și ce înseamnă pentru ea sustenabilitatea

  Ioana Ciolacu este o creatoare de modă româncă, care a câștigat un premiu internațional de la Stella McCartney și care și-a fondat propriul brand de modă sustenabilă. Ea își propune să creeze un stil de viață care să reflecte personalitatea și valorile femeii moderne, folosind materiale naturale, imprimeuri originale și croieli inovatoare. Dar cum a ajuns Ioana Ciolacu de la arhitectură la modă și ce înseamnă pentru ea sustenabilitatea?

  De la arhitectură la modă

  Ioana Ciolacu s-a născut în 1986, în București, și a fost pasionată de modă de mică. Însă, după ce a terminat liceul, a decis să urmeze o facultate de arhitectură, la sugestia părinților ei, care credeau că este o carieră mai sigură și mai prestigioasă. Ioana Ciolacu a studiat arhitectura la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, unde a absolvit în 2009.

  Însă, în timpul facultății, Ioana Ciolacu nu și-a pierdut interesul pentru modă, ci dimpotrivă, l-a dezvoltat și mai mult. Ea a început să își croiască singură hainele, folosind materiale reciclate sau second-hand, și să le poarte la diferite ocazii. Ea a participat și la câteva concursuri de modă pentru studenți, unde a impresionat juriul cu creațiile ei originale și creative.

  După ce a terminat facultatea de arhitectură, Ioana Ciolacu a decis să își urmeze visul și să se dedice modei. Ea a aplicat la London College of Fashion, una dintre cele mai prestigioase școli de modă din lume, unde a fost acceptată și unde a obținut un masterat în design de modă în 2012. Acolo, ea a avut ocazia să își perfecționeze tehnicile și să își exprime viziunea, sub îndrumarea unor profesori și mentori de renume.

  Sursa <a href=httpswwwioanaciolacucom target= blank rel=noopener nofollow title=>ioanaciolacucom<a>

  De la modă la sustenabilitate

  Ioana Ciolacu a avut parte de un debut fulminant în lumea modei, când a participat la concursul Designer for Tomorrow, organizat de celebrul designer britanic Stella McCartney, în cadrul Berlin Fashion Week, în 2012. Ea a fost aleasă câștigătoarea dintre cei 350 de participanți, pentru colecția ei inspirată de natură și de arhitectura urbană. Acest premiu i-a adus recunoaștere internațională și oportunitatea de a-și prezenta colecțiile la Paris Fashion Week și New York Fashion Week.

  Însă, succesul nu a însemnat pentru Ioana Ciolacu doar faimă și bani, ci și responsabilitate și conștientizare. Ea a realizat că industria modei este una dintre cele mai poluante și mai inechitabile din lume, și că are un impact negativ asupra mediului și a oamenilor. Ea a decis să își schimbe modul de a crea și de a produce haine, și să adopte principiile modei sustenabile.

  Moda sustenabilă este o mișcare care promovează o modă mai ecologică, etică și socială, care respectă resursele naturale, drepturile omului și bunăstarea animalelor. Moda sustenabilă implică folosirea de materiale ecologice, reciclate sau organice, reducerea consumului de apă și energie, eliminarea deșeurilor și a substanțelor toxice, protejarea biodiversității și a ecosistemelor, asigurarea unor condiții de muncă decente și corecte pentru lucrătorii din industrie, și educarea și implicarea consumatorilor într-un stil de viață mai responsabil și mai conștient.

  Pentru Ioana Ciolacu, sustenabilitatea înseamnă să creeze haine care să fie frumoase, dar și funcționale, care să fie durabile, dar și accesibile, care să fie moderne, dar și atemporale, care să fie personale, dar și universale. Ea își dorește să creeze haine care să îi reprezinte pe cei care le poartă, care să le ofere confort și încredere, care să le sprijine valorile și aspirațiile, care să le îmbunătățească calitatea vieții, fără a afecta calitatea planetei.

  De la România la lume

  Ioana Ciolacu și-a lansat propriul brand de modă, care îi poartă numele, în 2013. Brandul se bazează pe principiile modei sustenabile, folosind materiale ecologice, producție locală și etică, și reducerea deșeurilor. Brandul are două linii principale: Ioana Ciolacu, care este o linie de lux, și Capsule, care este o linie mai accesibilă și casual.

  De la lansarea brandului său, Ioana Ciolacu a avut numeroase realizări și colaborări, atât în România, cât și în străinătate. Ea a prezentat colecțiile sale la diferite evenimente de modă, cum ar fi Berlin Fashion Week, London Fashion Week, Milan Fashion Week, Tokyo Fashion Week și Bucharest Fashion Week. Ea a colaborat cu branduri și instituții prestigioase, cum ar fi H&M, Molecule F, British Council, Institutul Cultural Român, Muzeul Național de Artă Contemporană și Muzeul Țăranului Român.

  Ioana Ciolacu a fost distinsă cu mai multe premii și nominalizări, atât naționale, cât și internaționale, pentru munca și talentul său. Printre acestea se numără:

  • Premiul Designer for Tomorrow, acordat de Stella McCartney, în 2012
  • Premiul Elle Style Awards România, pentru cel mai bun designer român, în 2013, 2014 și 2015
  • Premiul Glamour Women of the Year, pentru cel mai bun designer român, în 2014
  • Premiul Forbes 30 Under 30, pentru cei mai influenți tineri din România, în 2015
  • Premiul GQ Men of the Year, pentru cea mai bună creatoare de modă, în 2016
  • Premiul Elle Style Awards România, pentru cel mai bun brand românesc, în 2017
  • Nominalizarea la International Woolmark Prize, pentru cea mai bună colecție din lână, în 2018
  • Premiul Elle Style Awards România, pentru cel mai bun designer român, în 2019

  Ioana Ciolacu este, fără îndoială, una dintre cele mai de succes și apreciate creatoare de modă românca, care a reușit să își impună stilul și viziunea pe scena modei internaționale. Ea este un exemplu de creativitate, originalitate și responsabilitate, care își inspiră și încântă clienții și admiratorii cu colecțiile sale unice și sustenabile.

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.
  1. Este interesant să vedem cum a transformat pasiunea pentru design într-un brand de succes, punând accent pe responsabilitatea socială și respectul față de mediu.”

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img