back to top
luni, septembrie 16, 2024
More

    Regina Maria a României: Regina care ne-a unit

    Regina Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Anglia – d. 18 iulie 1938, Castelul Pelișor, Sinaia, România) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea și bunica regelui Mihai I. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii și verișoară primară a regelui George al V-lea al Regatului Unit. A avut o educație aleasă și o personalitate puternică, fiind interesată de artă, literatură, istorie și politică.

    Rolul în Primul Război Mondial

    Regina Maria a jucat un rol important în timpul Primului Război Mondial, când România a intrat în război de partea Antantei, în august 1916. Maria a fost un factor de echilibru între regele Ferdinand, care era de origine germană, și guvernul român, care era pro-francez. Maria a susținut intrarea României în război, considerând că este o oportunitate pentru realizarea idealului național de unire a tuturor românilor.

    Maria a fost activă pe front, vizitând spitalele, trupele și refugiații, oferind ajutor și încurajare. A fost supranumită „Mama răniților”, pentru că se ocupa personal de îngrijirea soldaților răniți. A fost, de asemenea, un simbol al rezistenței și al patriotismului românesc, în fața ocupației străine și a greutăților războiului. A fost una dintre primele femei care a primit Crucea de Război, cea mai înaltă distincție militară românească.

    Rolul în Unirea României

    Regina Maria a avut un rol esențial în procesul de Unire a României la 1 decembrie 1918, când Transilvania, Banatul, Crișana, Maramureșul, Basarabia și Bucovina s-au alipit României Mari. Maria a fost prezentă la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde a fost aclamată ca „Regina tuturor românilor”. Maria a fost, de asemenea, implicată în negocierile de pace de la Paris, unde a susținut recunoașterea internațională a noilor granițe ale României. Maria a fost admirată și respectată de liderii marilor puteri, precum președintele american Woodrow Wilson, premierul britanic David Lloyd George și premierul francez Georges Clemenceau.

    Activitățile culturale și sociale

    Regina Maria a fost o personalitate culturală și socială de prim rang, fiind o mecena a artelor și literaturii, o scriitoare talentată și o filantroapă dedicată. Maria a sprijinit dezvoltarea culturii românești, promovând valorile naționale și tradițiile populare. A fost o colecționară de artă, având o impresionantă colecție de picturi, sculpturi, icoane, covoare, costume populare și bijuterii. A fost, de asemenea, o iubitoare de natură, fiind pasionată de grădinărit și de protecția mediului.

    Maria a scris mai multe cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt autobiografia sa, intitulată „Povestea vieții mele”, și romanul istoric „Stele căzătoare”. A scris, de asemenea, poezii, povestiri, articole, scrisori și jurnale. Maria a fost o comunicatoare excelentă, având un stil literar fluid și expresiv, care reflecta personalitatea ei complexă și fascinantă.

    Maria a fost o filantroapă generoasă, implicându-se în numeroase cauze umanitare și sociale. A fondat și susținut mai multe instituții de caritate, precum Crucea Roșie Română, Fundația Regina Maria pentru Sănătatea Mamei și Copilului, Fundația Culturală Regina Maria, Fundația Regina Maria pentru Protecția Animalelor și altele. A fost, de asemenea, o susținătoare a emancipării femeilor, fiind una dintre primele femei care a votat în România, în 1937.

    Fundația Calea Victoriei

    Moștenirea Reginei Maria

    Regina Maria a murit la 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor, înconjurată de familia ei. A fost înmormântată la Curtea de Argeș, în necropola regală, alături de soțul ei, regele Ferdinand. În 2015, la cererea familiei regale, o parte din osemintele ei au fost mutate la Mănăstirea de la Balcic, în Bulgaria, unde Maria a avut o eședință de vară și unde și-a exprimat dorința de a fi îngropată.

    Regina Maria a lăsat în urmă o moștenire deosebită pentru România și pentru lume. A fost o regină iubită și respectată de poporul român, care i-a recunoscut meritele în realizarea unității naționale și în consolidarea statului român. A fost o regină apreciată și admirată de liderii mondiali, care i-au recunoscut rolul în menținerea păcii și în promovarea cooperării internaționale. A fost o regină remarcabilă și inspiratoare, care a lăsat o amprentă profundă în istoria, cultura și societatea românească. A fost, pe scurt, Regina care ne-a unit.

    Sursa: Oficiul de stiri

    Andreea Oancea
    Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
    Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.

    Lasă un răspuns

    Citește și ...

    spot_img