back to top
luni, mai 20, 2024
More

  In Spatele Barului: Cocktailuri si Povesti

  Istoria si inspiratia din pahare!

  Un cocktail este definit ca o băutură cu două sau mai multe ingrediente, unul dintre ele fiind alcoolic. Originea cuvântului este încă în mare măsură contestată. The Morning Post si Gazetteer au una dintre primele utilizări scrise ale cuvântului din 1796. Cu toate acestea, Oxford English Dictionary spune că acest cuvânt a fost folosit pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în 1803. Prima definiție a cocktailului care se referă la o băutură alcoolică a fost văzută în 1806. Cuvântul cocktail se referea inițial la un cal nepur-sânge ce avea coada ridicată ca a unui cocoș (cock’s tail).

  De-a lungul timpului, cocktailurile au evoluat și s-au diversificat, devenind unele dintre cele mai populare și apreciate băuturi din lume. Fiecare cocktail are o istorie, o rețetă și un pahar specific, care îi conferă unicitate și personalitate. Vă vom prezenta câteva dintre cele mai cunoscute cocktailuri, cum au apărut și alte mici secrete ce sperăm să ajungă să vă ofere inspirație si imaginație la următoarea ieșire în oraș.

  Cocktailuri Recomandate Damelor

  Mojito

  Mojito este un cocktail originar din Cuba, care are la bază rom alb, suc de lime, zahăr, frunze de mentă și apă minerală. Se spune că acest cocktail a fost inventat în secolul al XVI-lea, de către un corsar englez, Sir Francis Drake, care îl numea „El Draque”, după numele său. Mojito a devenit popular în anii 1930, când a fost promovat de scriitorul american Ernest Hemingway, care îl consuma frecvent la barul „La Bodeguita del Medio” din Havana. Mojito este un cocktail răcoritor și aromat, potrivit pentru zilele calde de vară.

  Cosmopolitan

  Cosmopolitan este un cocktail pe bază de vodcă, suc de merișoare, suc de lime și lichior de portocale. Acest cocktail a fost creat în anii 1970, într-un bar din San Francisco, de către un barman numit Neal Murray. El a observat că băutura pe care o preparase avea o culoare roz, care i-a amintit de revista Cosmopolitan, și a decis să îi dea acest nume. Cosmopolitan a devenit celebru în anii 1990, când a fost consumat de personajele din serialul de televiziune Sex and the City, care îl considerau simbolul feminității și al stilului de viață urban. Cosmopolitan este un cocktail elegant și sofisticat, potrivit pentru ocazii speciale.

  Margarita

  Margarita este un cocktail pe bază de tequila, suc de lime și lichior de portocale. Acest cocktail a fost creat în anii 1930, într-un bar din Tijuana, Mexic, de către un barman numit Carlos Herrera. El a preparat această băutură pentru o clientă, Marjorie King, care era alergică la toate băuturile alcoolice, în afară de tequila. Margarita înseamnă în spaniolă „mărgică”, iar numele cocktailului este un omagiu adus femeii care l-a inspirat. Margarita este un cocktail răspândit și apreciat în întreaga lume, mai ales în țările latino-americane. Este un cocktail acidulat și revigorant, potrivit pentru zilele însorite.

  Pina Colada

  Pina Colada este un cocktail pe bază de rom, lapte de cocos și suc de ananas. Acest cocktail a fost creat în anii 1950, într-un hotel din San Juan, Puerto Rico, de către un barman numit Ramón „Monchito” Marrero. El a preparat această băutură pentru a capta aroma și spiritul insulei. Pina Colada a devenit populară în anii 1970, când a fost cântată de artistul Rupert Holmes, în melodia sa „Escape (The Pina Colada Song)”. Pina Colada este un cocktail cremos și fructat, potrivit pentru zilele de vacanță.

  Sex on the Beach

  Sex on the Beach este un cocktail pe bază de vodcă, lichior de piersici, suc de portocale și suc de merișoare. Acest cocktail a fost creat în anii 1980, într-un bar din Florida, de către un barman numit Ted Pizio. El a preparat această băutură pentru a promova un nou lichior de piersici, numit Schnapps. Numele cocktailului provine de la asociația dintre plajă, soare și distracție. Sex on the Beach este un cocktail răspândit și apreciat în întreaga lume, mai ales în țările cu climat cald. Este un cocktail dulce și fructat, potrivit pentru petreceri și momente de relaxare.

  Mimosa

  Mimosa este un cocktail pe bază de șampanie și suc de portocale. Acest cocktail a fost creat în anii 1920, într-un hotel din Paris, de către un barman numit Frank Meier. El a preparat această băutură pentru a oferi o alternativă mai ușoară și mai răcoritoare decât șampania pură. Numele cocktailului provine de la numele unei flori galbene, mimosa, care înflorește în primăvară. Mimosa este un cocktail elegant și sofisticat, potrivit pentru brunch-uri și ocazii festive.

  White Russian

  White Russian este un cocktail pe bază de vodcă, lichior de cafea și frișcă. Acest cocktail a fost creat în anii 1940, într-un bar din Bruxelles, Belgia, de către un barman numit Gustave Tops. El a preparat această băutură pentru ambasadorul american în Luxemburg, Perle Mesta, care era un mare fan al băuturilor pe bază de cafea. Numele cocktailului provine de la originea sa rusă, dată de vodcă, și de la culoarea sa albă, dată de frișcă. White Russian este un cocktail cremos și dulce, potrivit pentru desert.

  Hugo

  Hugo este un cocktail pe bază de prosecco, sirop de soc, apă minerală și frunze de mentă. Acest cocktail a fost creat în anii 2000, într-un bar din Tirolul de Sud, Italia, de către un barman numit Roland Gruber. El a preparat această băutură pentru a oferi o alternativă mai ușoară și mai răcoritoare decât spritzul, un alt cocktail pe bază de prosecco. Numele cocktailului provine de la numele unui prieten al lui Gruber, care i-a sugerat să îi dea acest nume. Hugo este un cocktail elegant și sofisticat, potrivit pentru brunch-uri și ocazii festive.

  Cocktailuri Pentru Dame și Domni

  Gin tonic

  Gin tonic este un cocktail simplu și clasic, care are la bază gin și apă tonică, turnate peste o cantitate mare de gheață. Raportul dintre gin și apă tonică variază în funcție de gust, de tăria ginului, de alte ingrediente adăugate, etc., dar cele mai multe rețete recomandă un raport între 1:1 și 1:3. Cocktailul se garnisește de obicei cu o felie de lime, care adaugă o notă de citric. Gin tonic este un cocktail răcoritor și echilibrat, potrivit pentru orice moment al zilei.

  Martini

  Martini este un cocktail clasic și simplu, care are la bază gin și vermut uscat. Există mai multe variante de martini, în funcție de proporția dintre cele două ingrediente, de adaosul de gheață, de garnitura folosită (măsline, lămâie, etc.) și de modul de preparare (agitare sau amestecare). Se spune că acest cocktail a fost inventat în anii 1860, într-un bar din San Francisco, de către un barman numit Martínez, care îl numea „Martinez”. Martini a devenit faimos în anii 1950, când a fost preferat de actorul James Bond, care îl comanda „shaken, not stirred” (agitat, nu amestecat). Martini este un cocktail puternic și sec, potrivit pentru iubitorii de gin.

  Caipirinha

  Caipirinha este un cocktail originar din Brazilia, care are la bază cachaça, suc de lime și zahăr. Se spune că acest cocktail a fost inventat în secolul al XIX-lea, de către fermierii brazilieni, care îl foloseau ca un remediu împotriva gripei și a febrei. Numele cocktailului provine de la cuvântul „caipira”, care înseamnă în portugheză „țăran”. Caipirinha a devenit popular în anii 1980, când a fost exportat în alte țări, mai ales în Europa. Caipirinha este un cocktail exotic și rafinat, potrivit pentru orice ocazie.

  Caipiroska

  Caipiroska este un cocktail pe bază de vodcă, suc de lime și zahăr. Acest cocktail este o variantă a Caipirinhei, în care se înlocuiește cachaça cu vodcă. Se spune că acest cocktail a fost creat în anii 1980, în Brazilia, de către niște turiști ruși, care preferau vodca în loc de cachaça. Numele cocktailului provine de la combinarea cuvintelor caipirinha și vodca. Caipiroska este un cocktail răcoritor și acidulat, potrivit pentru zilele de vară.

  Daiquiri

  Daiquiri este un cocktail pe bază de rom alb, suc de lime și zahăr. Acest cocktail a fost creat în anii 1890, într-un bar din Santiago de Cuba, de către un inginer american, Jennings Cox, care îl numea „Cuban Club”. Numele cocktailului provine de la numele unei plaje din apropiere, Daiquiri, unde Cox lucra la o mină de fier. Daiquiri a devenit celebru în anii 1930, când a fost apreciat de scriitorul american Ernest Hemingway, care îl consuma la barul El Floridita din Havana. Daiquiri este un cocktail clasic și rafinat, potrivit pentru iubitorii de rom.

  Mai Tai

  Mai Tai este un cocktail pe bază de rom, lichior de portocale, suc de lime și sirop de orzat. Acest cocktail a fost creat în anii 1940, într-un bar din Oakland, California, de către un barman numit Victor „Trader Vic” Bergeron. El a preparat această băutură pentru niște prieteni din Tahiti, care au exclamat „Maita’i roa ae!” („Foarte bun!”) după ce au gustat-o. Mai Tai a devenit celebru în anii 1950, când a fost servit la hotelul Royal Hawaiian din Honolulu, unde era apreciat de turiști și celebrități. Mai Tai este un cocktail exotic și aromat, potrivit pentru iubitorii de rom.

  Bloody Mary

  Bloody Mary este un cocktail pe bază de vodcă, suc de roșii, suc de lămâie, sos Tabasco, sos Worcestershire, sare, piper și gheață. Acest cocktail a fost creat în anii 1920, într-un bar din Paris, de către un barman numit Fernand Petiot. El a preparat această băutură pentru un client american, care îi ceruse o băutură picantă și revigorantă. Numele cocktailului provine de la porecla reginei Maria I a Angliei, care a fost numită astfel pentru persecuțiile pe care le-a făcut asupra protestanților. Bloody Mary este un cocktail popular și versatil, potrivit pentru orice moment al zilei, mai ales ca remediu împotriva mahmurelii.

  Screwdriver

  Screwdriver este un cocktail simplu și clasic, care are la bază vodcă și suc de portocale. Acest cocktail a fost creat în anii 1940, de către niște muncitori petrolieri din Golful Persic, care își amestecau vodca cu suc de portocale, folosind o șurubelniță ca agitator. Numele cocktailului provine de la acest instrument improvizat. Screwdriver este un cocktail popular și versatil, potrivit pentru orice moment al zilei, mai ales ca remediu împotriva mahmurelii.

  Cuba Libre

  Cuba Libre este un cocktail pe bază de rom, suc de lime și cola. Acest cocktail a fost creat la începutul secolului 20, după ce Cuba și-a câștigat independența în războiul hispano-american. Numele cocktailului înseamnă „Cuba liberă” și era sloganul de la acea vreme. Cuba Libre este un cocktail popular și versatil, potrivit pentru orice moment al zilei, mai ales ca remediu împotriva mahmurelii.

  Cocktailuri Recomandate Domnilor

  Long Island Iced Tea

  Long Island Iced Tea este un cocktail pe bază de vodcă, gin, rom, tequila, lichior de portocale, suc de lămâie și cola. Acest cocktail a fost creat în anii 1970, într-un bar din Long Island, New York, de către un barman numit Robert „Rosebud” Butt. El a preparat această băutură pentru un concurs de cocktailuri, care cerea să folosească cinci tipuri de alcool. Numele cocktailului provine de la locul său de origine și de la asemănarea sa cu ceaiul rece. Long Island Iced Tea este un cocktail puternic și dulce, potrivit pentru petreceri.

  Manhattan

  Manhattan este un cocktail pe bază de whisky, vermut roșu și bitters. Acest cocktail a fost creat în anii 1870, într-un club din New York, de către un barman numit Black. El a preparat această băutură pentru o petrecere organizată de Lady Randolph Churchill, mama lui Winston Churchill. Numele cocktailului provine de la locul său de origine, Manhattan. Manhattan este un cocktail elegant și sofisticat, potrivit pentru aperitiv.

  Old Fashioned

  Old Fashioned este un cocktail pe bază de whisky, zahăr, bitters și o felie de portocală. Acest cocktail a fost creat în anii 1880, într-un club din Louisville, Kentucky, de către un barman numit James E. Pepper. El a preparat această băutură pentru un membru al clubului, care a cerut un cocktail „în stil vechi”. Old Fashioned a devenit faimos în anii 1960, când a fost consumat de actorul Don Draper, personajul principal din serialul de televiziune Mad Men. Old Fashioned este un cocktail robust și amărui, potrivit pentru iubitorii de whisky.

  Gibson

  Gibson este un cocktail pe bază de gin și vermut uscat, garnisit cu o ceapă murată în loc de o măslină sau o coajă de lămâie. Acest cocktail este o variantă a martiniului clasic, care a apărut pentru prima dată în 1908, în cartea The World’s Drinks And How To Mix Them de William Boothby. Numele cocktailului provine de la un om de afaceri din San Francisco, Walter D.K. Gibson, care îl prefera în locul martiniului obișnuit. Gibson este un cocktail savuros și aromat, potrivit pentru aperitiv.

  Negroni

  Negroni este un cocktail pe bază de gin, vermut roșu și Campari. Acest cocktail a fost creat în anii 1910, într-un bar din Florența, Italia, de către un conte numit Camillo Negroni. El a cerut barmanului să-i facă un cocktail mai puternic decât obișnuitul Americano, înlocuind apa minerală cu gin. Numele cocktailului provine de la numele său, Negroni. Negroni este un cocktail amar și aromat, potrivit pentru aperitiv.

  Irish Coffee

  Irish Coffee este un cocktail pe bază de cafea, whisky irlandez, zahăr și frișcă. Acest cocktail a fost creat în anii 1940, într-un aeroport din Irlanda, de către un bucătar numit Joe Sheridan. El a preparat această băutură pentru a încălzi niște pasageri americani, care așteptau un zbor întârziat. Numele cocktailului provine de la originea sa irlandeză și de la ingredientul principal, cafeaua. Irish Coffee este un cocktail cald și aromat, potrivit pentru zilele reci de iarnă.

  Sursă imagini: Canva.com

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img