back to top
luni, mai 20, 2024
More

  Cum iti mentii parul curly?

  Scris de o fata curly

  Îți spun sincer că sunt încă în căutarea formulei perfecte pentru părul meu și dacă și al tău are personalitatea lui, atunci știm cât de greu este să-l hrănim, întreținem, îmblânzim și să-l punem în valoare așa cum ne dorim. Dar nu dispera, pentru că am câteva sfaturi și trucuri pe care le-am învățat de-a lungul timpului și care m-au ajutat să-mi îngrijesc părul creț cu mai multă ușurință și plăcere.

  Un moment doar pentru tine

  Priveste procesul ca pe un ritual de frumusețe oferit ție. Viața este destul de stresantă și nu este o idee bună să acționăm asupra noastră în același fel, inclusiv asupra părului. Deși cateodata poate deveni anevoios să ținem cont de toți pașii, toate sfaturile și toate părerile, este important să ascultăm până la urmă de intuiția noastră și de cunoașterea propriei podoabe capilare. Este un semn de iubire de sine și de prețuire a identității noastre, unice și mereu în descoperire.

  Așa cum totul se schimbă și relația noastră cu părul nostru și cu întregul concept de îngrijire se poate schimba atât timp cat ținem cont de stilul nostru de viață și de personalitatea noastră. Etapele vieții, starea interioară, impactul constant al mediului cat și stilul nostru de viață (dieta, sport etc.) sunt factori care pot afecta la diferite nivele sănătatea părului. Îngrijirea părului poate deveni plină de plăcere și dedicare, așa că vă recomand să ținem cont de câteva aspecte:

  1. Creează-ți în programul tău un spațiu de timp, conform stilului tău de viață, care să-l dedici acestei îngrijiri. Fie că e vorba de aplicarea unei măști hidratante înaintea spălării părului alături de o baie caldă și un moment de relaxare profundă sau un program restrâns dar bine organizat cat să devină atât plăcut cat și rapid, avem nevoie doar de o bună gestionare a timpului.

  2. Adaugă listei de cumpărături tot ce ai nevoie pentru acest proces pentru a fi mereu pregătită și asigură-te că ai verificat mai multe surse până încerci un produs. Fie că dorești să încerci o nouă mască naturală și ai nevoie de ingrediente sau dorești să cumperi un nou balsam, să ne dăm timpul să consultăm mai multe surse și să ne oferim spațiul și dedicarea variantei alese. Nu ne putem aștepta cu o floare să se facă primăvara, deci este sănătos să fim realiste în așteptările noastre și să tragem concluziile în baza unei perioade mai lungi.

  3. Pentru o tranziție mai ușoară de la început, îți propun să-ți faci o listă scurtă cu toți pașii de parcurs și perioadele de aplicare recomandate în baza produselor folosite, în caz că poate deveni copleșitor să îți amintești, mai ales dacă este o perioadă stresantă sau aglomerată. M-am gândit că poate fi o inspirație lista mea proprie pentru ajutor și încredere. Nu e nevoie de nimic elaborat atât timp cat servește scopului!

  În încheierea secțiunii ritualice, îți propun să părcurgi întregul proces cu zâmbetul pe buze, dansând sau fredonând, adăugând puțină „magie” momentului pentru extra stare de bine și răsfăț. Grijile cotidiene sunt după ușa băii, dar asta nu înseamnă că nu le putem confrunta cu o atitudine optimistă și cu un păr creț pregătit să ne exprime personalitatea.

  Împărtășind sfaturi și trucuri culese

  Este bine să-ți cunoști tipul de păr creț și să adaptezi produsele luând în calcul porozitatea părului tău.
  Test porozitate: Apucă un fir de păr cu două degete. Plimbă-ți încet degetele de-a lungul lui, începând de la vârf, până la scalp. Dacă simți ușoare denivelări, porozitatea părului tău e ridicată. Dacă firul este fin, înseamnă că ai porozitate scăzută.

  Pentru părul tip creț hidratarea este esențială. Evită spălarea fără un balsam sau o masca adecvata părului tău, deoarece acesta se poate deshidrata rapid, afișând un aspect de frizz. Încearcă șampoanele hidratante, fără sulfat, silicon, alcool sau alte ingrediente care pot încărca și usca părul. Există multe branduri speciale pentru părul creț (curly) din care putem alege în ziua de azi și este păcat să nu încercăm să găsim produsele pentru părul nostru.

  Optarea pentru hidratarea profundă, fie că este cu măști naturale sau cu măști comerciale, este minunată, însă trebuie luat în calcul timpul aplicării efective cat și perioada dintre aplicări. Unele pot fi folosite săptămânal, altele la 3-4 săptămâni, cum sunt de exemplu măștile naturiste cu ou (oul oferind proteine părului), care nu pot fi aplicate săptămânal crescând posibilitatea de supraîncărcare de proteine.

  Ca recomandare, mulți stilisti spun că nu ar spăla părul mai mult de 2 ori pe săptămână, pentru a nu-i elimina uleirule naturale și regenerative. La spălare, în schimb, aplicarea șamponului este bine să fie pe scalp mai mult decât pe firul părului. Șamponul are ca menire îndepărtarea sebumului acumulat și a uleiurilor de pe scalp. Dacă speli scalpul cu atenție, spuma șamponului oricum se va scurge și pe firul de păr la clătire curățând și lungimea părului în acest proces.

  Balsamul sau masca după spălare este aplicabil fix invers față de procesul spălării. Balsamul este bine să nu atingă scalpul și este aplicabil pe lungimea firului de păr inclusiv vârfurile. În funcție de timpul de aplicare, te poți concentra pe alte aspecte legate de spălarea corpului, masca având timp să activeze și să hidrateze părul.

  „Scrunching”: apleacă capul și părul, în față sau pe lateral iar cu palmele deschise, de la vârfuri până aproape de scalp, strânge firele de păr în palma pentru a oferii buclelor elasticitate și definire. Acestea vor țopăi jucauș, devenind mai cârlionțate și ajutând la evitarea frizz-ului.

  Ar fi bine să nu uscăm părul cu prosopul pentru a nu crea frizz și electrizare. Se recomandă folosirea unui tricou de bumbac, tamponând buclele pentru a scoate excesul de apă. Ulterior aplicarea elementelor de styling (Leave-in, ulei pentru vârfuri), se face pe părul încă umed și deci capabil să rețină produsele de styling. Uscarea în funcție de preferință – un difuzor ar fi minunat – dar evitati temperaturile ridicate ce pot afecta firele prin deshidratare rapidă.

  Perierea se face pe părul umed, eventual și când vârfurile sunt tăiate pentru regenerare, cu degetele ori cu un pieptene cu dinți rari. Pieptănarea pe părul uscat, după cum sunt sigură că știți, electrizează părul și deranjează forma buclelor dând senzația de mop. Este important să atrag atenția asupra curățării pieptenului pentru a nu produce acumulări de grăsimi și praf, ce pot îngroșa părul ulterior.

  Menținerea părului creț are loc și noaptea. Este de preferat o față de pernă din mătase sau satin ce poate evita frizz-ul precum și strângerea părului tip ananas, în vârful capului, acoperit cu o bonetă sau eșarfă.

  Nu putem scoate din calcul stilul de viață din acest peisaj, așa că recomandările ar fi: hidratare constantă, o dietă echilibrată, orice activitate ce îți pune corpul în mișcare și îți face plăcere, un management emoțional echilibrat și sănătos – nu uita să-ți dai momentele de solitudine necesare pentru regăsirea sinelui – și un sistem de susținere iubitor ce oferă încredere, înțelegere, respect și empatie.

  Perioada între spălări este impactată de evenimente imprevizibile așa că nu este de folos să ne frustrăm asupra felului cum părul nostru reacționează sau că nu avem mereu timpul și dedicarea de a mai da vârfurile cu ulei sau de a folosii un spray cu vitamine. Important este că încercăm și chiar dacă mai este să uităm de păr atunci să ne preocupăm de alte aspecte importante în viață care ne hrănesc bucuria, iubirea și automat frumusețea interioară și exterioară.

  Iubește-ți părul creț fiindcă este unic și frumos ca tine. Iubește-i personalitatea și descoperă cum să „colaborezi” cu el și ce daruri magice ascunde o dată ce găsești formula propice. Îți urez succes pe drumul tău și sper să continui să te insoțesc pe parcurs ce tot descopăr, spre un păr creț (curly) minunat de vibrant și sănătos!

  P.S. Nu uita să te bucuri de micile momente pentru tine și sufletul tău divin.

  Sursă imagine: Canva.com

  Andreea Oancea
  Andreea Oanceahttps://happytv.ro/
  Exploratoare a cuvintelor și visătoare neobosită, iubitoare de frumos, practic și sens în fiecare pagină a vieții cu toate nuanțele ei.

  Lasă un răspuns

  Citește și ...

  spot_img